RustefjelbmaAv Valerius Hildonen-Nilsen 

Et bilde fra Rustefjelbma før nyhuset var ferdig bygd etter at det var blitt brent ned omkring oktober 1944. Det tok tid før nyhuset sto ferdig og de gangene vi var i Rustefjelbma hos mormor så var det i gammen vi bodde. Nå var jeg nok så liten at jeg husker ikke det. 13. oktober 1952 hadde de fått ferdig taket på nyhuset og det skulle gå enda tid før huset var innflyttingsklart. Både bror min Wilfred og jeg har bodd i gammen i Rustefjelbma i perioder av våre helt unge år.

På neste bilde ser vi deler familien Hildonen samlet foran det huset som tyskerne satte fyr på og de ble evakuert ned til Telemark og bodde lenge i Kragerø før de så sent som i 1947 eller deromkring kunne reise tilbake til Finnmark og Rustefjelbma. Mormor med det aller minste ungene, morfar døde jo så tidlig som i 1942, så hun satt alene med ansvaret for de yngste barna under resten av krigen og i mange, mange år senere. I 1969 sovnet hun stille inn i nyhuset bare par dager før hun skulle feire sin egn bursdag sammen med flere av familien.

Jeg jobbet da på Fi-No-Tro i Vardø og hadde sammen med søskenbarn, tanter og onkler gjort meg klar for å reise til Rustefjelbma for å feire dagen. 9. oktober 1969 døde hun og hun ville ha fylt 75 år 12. oktober samme år. I stedet ble det begravelse.

Rustefjelbma2Min mor Selma forteller om sin barndom i Finnmark før krigen og frem til krigens begynnelse. Del 2- Selmas krig - handler om hvordan hun opplevde krigen som liten jente og frem til evakueringen sørover, helt til de flyttet hjem igjen til brente tomter.

Mer om Selma Katrine (Hildonen) Nilsen fra Rustefielbmao i Tana g hennes slektshistorie.Tekst og bilder er tidligere publisert på Valerius Hildonen-Nilsen sin Facebook-side, og deles her med tillatelse fra han.