Av Leif Arnold Halonen, opprinnelig fra Polmak i Tana. Nå bosatt i Sandnes.

Gravsted Tvangsevakuerte fra Lebesby Gamlehjem gravlagt på Stadsbygd kirkeJeg ble født under tvangsevakueringen den 4. desember 1944, på Markabygda i Stadsbygd, hvor min mor og bror var plassert under tvangsevakueringen. Min mor Berit Anna Halonen (pikenavn Varsi) ble antakelig hentet hjemmefra den 2. eller 3. november 1944. Det er sjølsagt mulig det skjedde dagen før eller 2 dager før.

Samtidig var min far blitt internert i Skippagurra, hvor han rømte fra en kveld og måtte svømme over Tanaelva da det var slått hull i botn på alle båtene.

Hans plan var å komme seg over elva igjen for å hente familien. Istedet ble han værende på gale siden av elva og så bygdene Skippagurra og Suohpanjarg brenne. Han gikk deretter oppover dalen på fjellet og slapp seg ned til mammas slektninger i Sirma.

Min mor og bror Halvard Halonen ble sent ned i lasterommet på en skøyte eller en båt med rom hvor det var en bøtte i en krok for å gjøre fra seg. Utover det har ikke min mor fått fortalt noe utover at hun kom til ordentlige folk. Der ble jeg født. Men min mor kunne norsk svært dårlig, så det kunne ikke ha vært enkelt for henne med en gutt på knapt to år og en underveis.

En morsom historie fra mange år senere. Vi har hatt god kontakt med familien vi var evakuert til. Jeg har vært på besøk flere ganger og også med mine barn og familie. Første gang de to eldste var med, var de 5-6 år gamle, og den gamle damen i huset vi hadde bodd i viste oss rommet hvor jeg var født. I kroken hvor senga hadde stått sto det nå en frysboks. Den gamle damen forklarte ungene at i den kroken var deres far født. Da vi et par dager senere kom hjem til min svigermor på Gjøvik var ungene svært ivrig med å fortelle at "pappa e født på en fryseboks".

 

Bildet viser gravstedet for tvangsevakuerte fra Lebesby gamlehjem i Finnmark, gravlagt ved Stadsbygd kirke. Gulla Nyheim Gramstad har skrevet om evakueringen av dette gamlehjemmet i menighetsbladet for Kjøllefjord og Lebesby, nr. 1, påskenummeret 2013.